Μέσα στις διακοπές του Πάσχα φιλοξενούμε την χορογράφο Πέρσα Σταματοπούλου για ένα τριήμερο σεμινάριο σύγχρονου χορού!
25 | 26 | 27 Απριλίου 2014
Παρασκευή 25/4 14.00-17.00
Σάββατο 26/4 12.00-15.00
Κυριακή 27/4 12.00-15.00
Στο πρώτο μέρος του μαθήματος (τεχνική, Limon–release) θα κινηθούμε εξελικτικά ξεκινώντας από το πάτωμα, διαχειριζόμενοι με απλές ασκήσεις την έννοια του βάρους και τη μεταφορά του μέσα από την μεταβίβαση της ενέργειας σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Η συνέχεια της κίνησης, η κυκλική, τροφοδοτούμενη από το κέντρο του σώματος, ροή της και η ελαστικότητα των αρθρώσεων χωρίς περιττή κατανάλωση δύναμης είναι στοιχεία τα οποία κυριαρχούν στη δομή του μαθήματος διαμορφώνοντας μια δυναμική όπου η αναπνοή τροφοδοτεί την κίνηση. Σταδιακά το σώμα θα χρησιμοποιήσει διάφορα επίπεδα στο χώρο συνδέοντας την προηγούμενη κίνηση με την επόμενη εστιάζοντας κάθε φορά στα απολύτως απαραίτητα διαχειριζόμενοι με συνέπεια και επίγνωση το σώμα μας.
Το δεύτερο μέρος (αυτοσχεδιασμός) εστιάζει στην ανακάλυψη και απελευθέρωση εκφραστικών δυνατοτήτων μέσω της σωματικότητας που δεν συνδέονται απαραίτητα με την τεχνική κατάρτιση. Συνθήκες όπως η ενέργεια, η δυναμική στο χώρο, η επαφή των σωμάτων μεταξύ τους καθώς και η κιναισθητική αντίληψη και εγρήγορση στο απρόβλεπτο και τυχαίο που θα προκύψουν κατά την διαδικασία είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα διαμορφώσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Αισθήσεις όπως ασφάλεια, ευχαρίστηση, παρατηρητικότητα, ελευθερία και ομαδικότητα συνυπάρχουν ως ζητούμενο έκφρασης όπου το σώμα παραμένει ο κύριος εκφραστής όλων αυτών των συναισθημάτων.
κόστος συμμετοχής
60 ευρώ /45 ευρώ για τους μαθητές του studio
για την κράτηση θέσης είναι απαραίτητη η προκαταβολή 20 ευρώ μέχρι τις 16/4 –θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας –η εξόφληση του ποσού γίνεται με την έναρξη του σεμιναρίου
για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικονωνήστε μαζί μας!
Η Πέρσα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία, στο CONSERVATOIRE NATIONAL DE REGION DE MUSIQUE, D’ART DRAMATIQUE ET DE LA DANSE (Λυών) και στο CENTRE INTERNATIONAL DE LA DANSE (Παρίσι), απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.
Κατά τη διάρκεια παραμονής της παρακολουθεί σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού με διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους (Larrio Eksson , Bruno de Dizian, Dominique Duzinski (Pina Bausch), Christine Bastin κ.α.) και συμμετέχει ως χορεύτρια σε δύο ομάδες σύγχρονου χορού.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε ηθοποιούς και χορευτές σε σεμινάρια επιδοτούμενα από την ΕΟΚ, καθώς και στις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές θεάτρου των Γ. Κιμούλη και Κ. Νταλιάνη (Μοντέρνοι Καιροί).
Από το 1995 έως το 2014 διδάσκει τεχνική σύγχρονου χορού (Limon – Release ) και θεωρία στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού της Δ. Γρηγοριάδου.
Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γ. Κιμούλη, Ρ. Πατεράκη, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Αντύπα, Γ. Κακλέα, Α. Κοκκίνου, με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και με το ΚΘΒΕ.
Το 1991 ιδρύει την «Ομάδα σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» η οποία έχει επιδοτηθεί για πολλά χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού , όπου χορογραφεί , χορεύει και δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ολλανδία, Στοκχόλμη, Φραγκφούρτη, Κύπρο κ.α.)
Έχει βραβευτεί δύο φορές στο διαγωνισμό Νέων χορογράφων στη μνήμη της Ρ. Μάνου κι έχει λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας.
Επίσης έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό Γ. Βέλτσο στην αναδρομική έκθεση του Χ. Μπότσογλου), με το BIOS και με το Μουσείο Μπενάκη.
Το 2011 συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζοντας το έργο «Κοίτα με» στη Πειραιώς 260, και στη Μικρή Επίδαυρο με την παράσταση «Ο γνωστός μας άγνωστος Κύριος Γκάτσος» σε σκηνοθεσία Μ. Παπαδημητρίου.
Το 2013 σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει το έργο «Fight or Flight» σε συνεργασία με την χορογράφο Σταυρούλα Σιάμου.
Τα έργα της ομάδας εστιάζουν στη λιτή, αφαιρετική προσέγγιση της κίνησης διαμορφώνοντας κάθε φορά ένα μικρόκοσμο πολλαπλών ερμηνειών, αφήνοντας το πεδίο στο θεατή να αυτοδιαχειριστεί ελεύθερα ότι προσλαμβάνει ως ερέθισμα μέσα από τη δημιουργία εικόνων και αισθήσεων όπου τα σώματα αναμετριούνται με τον χρόνο και το χώρο συμπυκνώνοντας και εκτονώνοντας την ενέργεια.
Στόχος της ομάδας δεν είναι να ερμηνεύσει ή να περιγράψει ερωτήματα και ιστορίες αντίστοιχα, αλλά να διαμορφώνει συνεχώς έναν επαναπροσδιορισμό στη τέχνη του «κινείσθαι» όπου το ελάχιστο, το απολύτως απαραίτητο να κυριαρχεί ως μέγιστη αναζήτηση.